SOCIAL MEDIA

perjantai 8. syyskuuta 2017

Vieläkö pidetään karkkipäiviä? Meillä ei.


Kuka on keksinyt karkkipäivän? Yleisin päivä taitaa olla lauantai kun sellaista vietetään, jos vietetään. Vieläkö karkkipäiviä on?

Me olemme luopuneet karkkipäivästä jo kauan sitten. En edes tiedä miksi sellainen pitäisi olla. Ymmärrän että moni ajattelee että se on parempi pitää kerran viikossa ennemmin kuin rajattomasti useamman kerran viikossa. Se on päivä jolloin lapset saa karkkia ja joskus ylenpalttisen paljonkin.

Itse aloin miettimään että ei ole kovin tervettä että odotellaan aina viikko sitä yhtä päivää ja mätätään menemään tolkuton määrä sokeria, väriaineita ja mitä lie.

Joillekin se on "palkinto" hyvästä käytöksestä.

Muutama syy miksi meillä on luovuttu tästä päivästä.

Vääristynyt kuva ruoasta ja sokerin ihannointi. 

Ruoka tai herkut eivät saisi koskaan olla palkinto. Ihan vain siksi että ruoka on jokaisen elämän edellytys. Se kuuluu ihan ihmisen perustarpeisiin.

Toinen asia on se että se saattaa johtaa vääristyneeseen kuvaan ruoasta. Sillä saatetaan hakea lohtua, helpotusta huonoon oloon tai vaihtoehtoisesti sillä voi palkita itsensä jostakin.

Tunnesyömistä.

Joskus tällainen saattaa johtaa jopa erinäisiin syömishäiriöihin. Joku alkaa syömään salaa, koska hävettää. Joku voi jättää ruokansa syömättä koska kokee ettei ole sitä ansainnut. Milloin mistäkin syystä. Ehkäpä jostakin epäonnistumisesta.

Sitten ne herkut. Mitä enemmän niitä rajoitetaan ja rajataan yhteen kertaan viikossa, sitä enemmän niitä tekee mieli. Isommat lapset osaavat jo salaa hakea kodin kätköistä herkkuja. Koululaiset salaa kaupasta koulumatkalla.

Karkkipäivästä luopuminen ei tarkoita kuitenkaan sitä että herkuista pitäisi luopua kokonaan.

Meillä kotona saa kyllä herkkuja. Yleensä jälkiruokana. Niiden ei tarvitse kuitenkaan olla sokerintäyteisiä. Viimeksi meillä oli jälkiruokana Vegaaniset ja Sokerittomat vohvelit .
Meillä ei ole mitään tiettyjä päiviä milloin jälkiruokaa tarjoillaan vaan mennään ihan fiiliksen mukaan. 

Hedelmät ja marjat ovat luontaisestikin makeita. Ehkä saattaa hetki mennä aikaa kun taas makuaisti tottuu että makeaa on muutakin kuin valkoinen sokeri.

Kyllä meillä sokeriakin käytetään, ruokosokeria. Mutta pääsääntöisesti terveelliset vaihtoehdot ovat ykkössijalla arkena. Syntymäpäivät ja muut juhlat ovat tietenkin asia erikseen, mutta silloinkin kohtuudella.

Sokerin vaikutus lapseen.

Meillä huomaa eron aivan selkeästi. Kun herkkuja on syöty niin meno on aika vauhdikasta jonkin aikaa. Sitten kun sokerit veressä alkavat laskea tulee tilalle kiukku ja sen jälkeen monesti vielä itkukin. Ei todellakaan ole mukavaa seurattavaa kun lapsen mielialat heittelevät näin rajusti. Miltä mahtaa lapsesta tuntua. Varmasti todella pahalta.

Aikuinen voi tehdä päätöksen omista ruoka ja herkku valinnoistaan koska osaa tiedostaa niiden vaikutukset mutta lapsemme syövät sitä mitä me heille tarjoamme.




-Marjut-
















Lähetä kommentti